In een eerder artikel bespraken we het Franse Viager Model, hieronder kort samengevat.
Verzilveren middels Viager in Frankrijk
De bewoner krijgt een vast maandbedrag en dit krijgt hij tot de dag dat hij overlijdt. Wanneer de bewoner overlijdt, verkrijgt de koper pas het eigendom van de woning, nooit eerder. In Nederland noemen we dit een lijfrente product. Degene die het huis koopt is verplicht dit voorafgesproken maandbedrag te blijven voldoen totdat de bewoner is overleden. Betaalt hij langer dan 3 maanden niet dan wordt de overeenkomst ontbonden en wordt hij dus geen eignaar van de woning. Er zijn uiteraard voorbeelden bekend in Frankrijk waarbij de bewoner al binnen enkele maanden kwam te overlijden en de koper voor een relatief klein bedrag eigenaar van een volledige woning werd. Dat het niet alle kopers zo ‘vlekkeloos’ vergaat illustreert het meest markante voorbeeld uit de Franse Viager geschiedenis zich.
Het unieke verhaal van Jeanne Calment en Andre-François Raffray
Jeanne Calment werd geboren op 21 Februari 1875 in Arles en kon zich nog herinneren hoe ze op haar veertiende penselen verkocht aan Vincent van Gogh die in die periode veel schilderde in Arles. In 1965 besluit Jeanne Calment, op dat moment 90 jaar, dat ze wel wat extra maandinkomen kan gebruiken, en biedt haar woning te koop aan via het Viager model. De dan 47 jarige Raffray, notaris van beroep, heeft hier wel oren naar en ze komen overeen dat hij haar ongeveer €500 per maand gaat betalen tot haar dood. Pas na haar overlijden zal hij eigenaar worden van haar woning. Ruim 30 jaar later, tijdens de kerstdagen van 1995, komt Raffray te overlijden op de respectabele leeftijd van 77. Nou zult u denken, wat heeft het overlijden van Raffray, 30 jaar later, te maken met deze zaak? Het feit wil dat tijdens diezelfde kerstdagen van 1995 de dan 120 jarige!! Jeanne Calment zit te genieten van een toastje met foie gras in het lokale verzorgingstehuis. Ze is op dat moment de oudst levende persoon ter wereld.
Wat niemand had kunnen verwachten gebeurt; Raffray komt te overlijden terwijl mevrouw Calment nog leeft en zijn nabestaanden zijn verplicht om de maandelijkse betaling aan haar voort te zetten. Jeanne Calment, in al haar door de jaren heen vergaarde wijsheid was hier kort en bondig over; “Soms maak je verkeerde beslissingen in het leven en soms goede”. Mevrouw Calment zal uiteindelijk op 4 Augustus 1997 op 122 jarige leeftijd komen te overlijden, volgens het Guiness book of records is ze daarmee nog altijd de langstlevende persoon ter wereld. Ze overleefde haar man, dochter en kleinzoon, die bij een tragisch verkeersongeluk om het leven kwam, en had op het moment van overlijden geen nabestaanden meer. De weduwe van Raffray moest na zijn dood de betaling voortzetten en zij werd pas op 4 Augustus 1997, na bijna €200,000 te hebben betaald, eigenaar van de woning in Arles. De prijs die ze betaald hadden was ongeveer twee keer de marktwaarde van de woning.
Conclusie
Verzilveren is dus nooit zonder risico’s, ook in Frankrijk niet. Onthoud altijd goed het lijfrente credo; “In het verleden behaalde leeftijden bieden geen garantie voor de toekomst”.
Klik op de naam van het land om verder te lezen over verzilveren in Nederland, Frankrijk of Engeland