Vroeger of later krijgt iedere woningbezitter met de vraag te maken; kan ik én wil ik, als ik ouder word, wel in mijn huidige woning blijven wonen?
Omdat de eerste vraag die wij onze klanten altijd stellen luidt; “Wilt u nog lang in uw woning blijven wonen?” beschrijft Behouden Huis welke opties u heeft om nog lang en prettig in uw huidige woning te blijven wonen maar ook welke afwegingen u kunt maken om toch te verhuizen.
Wat zijn de voor en nadelen van deze opties, op welke manieren kunt u eventuele noodzakelijke woningaanpassingen bekostigen en waar moet u op letten wanneer u werkzaamheden laat uitvoeren door ‘derden’.
Ik wil misschien wel verhuizen…
Verhuizen is bijna altijd een mogelijkheid en wij zien in de praktijk dat de groep die nog wil verhuizen dit meestal voor of uiterlijk rond hun 70ste levensjaar doen. Op latere leeftijd heeft men geen zin meer in de stress en administratieve rompslomp die komt kijken bij een verhuizing. In bijna alle gevallen wordt bij een dergelijke verhuizing de grotere gezinswoning verruilt voor een kleinere woning of appartement.
Een appartement heeft als grootste voordelen dat;
- Onderhoud wordt uitgevoerd vanuit een VVE en niet meer de verantwoordelijkheid is van één persoon. Wel van belang dat u checkt of de VVE waarin u toe treedt ook een financieel gezonde en goed functionerende VVE betreft.
- Groenvoorzieningen die vanuit de VVE of gemeente onderhouden worden
- Complex uit meerdere bewoners bestaat en er toezicht op en voor elkaar is
- Veelal op een centrale locatie dichtbij stadsvoorzieningen
- Aanwezigheid van parkeerfaciliteiten
- Aanwezigheid van een lift
- Gelijkvloers
Kortom; U kunt de deur achter u dichtgooien, op vakantie gaan en heeft geen omkijken meer naar uw woning.
Wanneer u verhuisd heeft u uiteraard ook de keuze tussen huren of kopen. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om een nieuwe woning te kopen maar ook verhuizen naar een huurwoning gebeurd regelmatig. Grootst gehoorde voordeel van een huurwoning is dat het onderhoud niet meer uw verantwoordelijkheid is en dat er geen eigen vermogen vast zit in de woning. Houdt er wel altijd rekening mee dat u voldoende pensioen heeft voor de maandelijkse lasten of dat u voldoende reserves overhoudt van het geld dat is vrijgekomen bij de verkoop van uw woning om de huurlasten voor langere tijd te kunnen voldoen.
Maar, ik wil helemaal niet verhuizen…
In het geval dat u dusdanig gehecht bent aan uw huidige woning en locatie dan is verhuizen geen optie voor u. U bent niet de enige, in Nederland wil 91% van de woningbezitters van 70 jaar of ouder niet meer verhuizen naar een andere woning (tenzij het echt niet meer zou gaan vanwege fysieke of mentale klachten).
Wanneer u tot deze categorie behoord zijn er twee opties wanneer uw woning nog niet is aangepast;
- Geen aanpassingen doen en wel zien wat er eventueel nodig gaat zijn in de toekomst, of
- Proactief uw woning onder handen nemen zodat het later geen zorg wordt indien u toch aanpassingen wilt of moet gaan doen.
In het eerste geval schuift u mogelijke problemen voor zich uit, voor sommige mensen is dit geen probleem maar stel dat u alleenstaand bent en u belandt tijdelijk in het ziekenhuis dan geeft het een hoop gedoe om op korte termijn noodzakelijk geworden aanpassingen te realiseren. Even los van het feit of u dan de financiële middelen heeft om deze aanpassingen te bekostigen. Wij raden onze klanten altijd aan om proactief naar de huidige staat van de woning te kijken en waar mogelijk een keuze te maken welk verbeterpunt de hoogste prioriteit heeft. Een kleine aanpassing kan al voor een grote verbetering en gebruikersvriendelijkheid van uw woning zorgen.
In ons volgende artikel gaan we verder met een uitgebreide checklist van woningaanpassingen waar u mee te maken kan krijgen als u besluit in uw woning te blijven wonen.
Klik hier om verder te lezen