Samenwonend
Amsterdam
Kunt u iets meer vertellen over uzelf en uw woonsituatie van de afgelopen tijd?
Ik heb eigenlijk de langste tijd dat ik in Amsterdam woonde, en dat is vanaf 1967, in deze buurt gewoond. Toen ik vervroegd met pensioen ging op mijn 63e dachten we: dan gaan we gewoon terug naar Almelo, waar ik vandaan kom. Maar nu het zover is, zijn we hier blijven wonen omdat de buurt leuk is en het ons goed bevalt, we wonen hier heel tevreden. En ik denk dat we hier tot onze dood blijven wonen.
Maar we hebben geen kinderen, en wij dachten: het is toch eigenlijk wel zonde dat als wij dood gaan, dat dat het huis gewoon naar onze erfgenamen gaat. Dus hoe halen we nou dat geld uit de stenen? Nou, daar zijn we toch een behoorlijke tijd mee bezig geweest, maar er waren eigenlijk nooit mogelijkheden om dat te doen. Behalve een extra hypotheek of een huur hypotheek. Ja, en dan waren net bezig om de boel af te lossen, en dan ga je meteen weer een hypotheek nemen. Behouden Huis betekent voor ons toch dat we een club hebben uitgekozen met wie we een langdurige relatie aangaan. En daar moet je een plezierig gevoel bij hebben.
Bent u tevreden met Behouden Huis?
Ja, en Behouden Huis geeft mij een heel prettig en warm gevoel, eerlijk gezegd. We hoorden alleen maar positieve verhalen, dus we hebben eigenlijk niet zo heel veel twijfel gehad. We dachten nou dit is de club die we moeten hebben. En de nadelen die er zijn, hebben we ook met Bob Rebel gesproken. Dat je toch moeilijk kunt verhuizen als je dat nog zou willen dat je daar goed over nagedacht moet hebben.
Onze vrienden en familie konden wel begrijpen dat we voor deze constructie van het Behouden Huis hebben gekozen. Eigenlijk kende niemand de gang van zaken, en toen we vertelden wat het inhield waren ze wel redelijk enthousiast. Maar, het was ook wel zo dat ze zeiden: “Het ziet er zó goed uit, er zit vast een addertje onder het gras.” Dus toen hebben we dat allemaal uitgelegd en wij zijn ook geholpen door de pers; de consumentenbond heeft geschreven, op de radio hebben we programma’s gehoord over het Behouden Huis.
Hoe voelde het om een transactie aan te gaan met Behouden Huis?
Het is toch best een ingewikkeld moment. Ik heb er wel dubbele gevoelens bij. Enerzijds lijkt het toch een beetje alsof je afstand van je huis doet en ik ben aan dit huis gehecht. Aan de andere kant denk ik: ja, feitelijk verandert er niet zo heel veel en dat voel je natuurlijk op zo’n moment bij een notaris misschien wel het heftigst, want dat is dan het moment dat je tekent. Maar voor de rest verandert er eigenlijk niet zo veel. Nee, je krijgt er zelfs een hele uitkering per maand voor terug.
Wat die taxatie betreft, speelt het een rol dat de partij aan wie je verkoopt vast ligt. Normaliter als je je huis verkoopt, ga je op de markt, en dan komen verschillende mensen die je benaderen en nu heb je je al uitgesproken voor het Behouden Huis. Hoewel de taxateur onafhankelijk is, geeft dat toch een beetje het gevoel dat je vastzit. En wij waren, aanvankelijk toch een beetje teleurgesteld in de uitkomst van de taxatie. We zijn daar met Behouden Huis over in gesprek geweest en uiteindelijk is dat, en helemaal niet in een vervelende sfeer ofzo,
– In een hele goede sfeer.
In een goede sfeer en in een betrekkelijk korte tijd zijn we toch als partijen tot elkaar gekomen.
Waarom heeft u gekozen voor Behouden Huis?
Naja, één van de dingen die ik heel erg belangrijk vind, is dat Behouden Huis dus niet een gewone vastgoed handelaar is waarbij het verkopen of kopen van vastgoed centraal staat. Het gaat echt om de relatie die je met elkaar onderhoudt en dat maakt het ook heel privé, betrouwbaar en prettig. En daarbij heb ik ook gemerkt dat ze heel discreet zijn in hun benadering. Dus, ze zullen je nooit iets opdringen, of wat dan ook. Dat is gewoon heel prettig.