Financieel Dagblad – 20 juni 2015
30% van de oudere woningbezitters wil overwaarde vrijmaken, dat blijkt uit een recent onderzoek door ouderenbond ANBO. Desondanks bieden banken bieden nog steeds weinig van dit soort producten aan senioren.
De enige twee hypotheken op basis van overwaarde die op kleine schaal worden aangeboden zijn:
- De krediethypotheek. U kunt geld opvragen en terugstorten. De rente die u betaalt is een variabele rente over het opgenomen krediet. Om in aanmerking te komen voor deze hypotheek kijkt de bank naar de overwaarde van uw huis en naar uw inkomen. Deze hypotheek wordt aangeboden door onder andere: ING, Rabobank, Obvion en SNS Bank.
- De Opeethypotheek. De rente is vast of variabel en wordt bijgeschreven op uw lening. U betaalt dus geen rente per maand, maar pas bij het verlaten/verkopen van de woning wordt de rente berekend afhankelijk van hoe lang u gebruikt heeft gemaakt van de opeethypotheek. Om in aanmerking te komen voor deze hypotheek wordt alleen naar de overwaarde gekeken en niet naar uw inkomen. Deze hypotheek wordt aageboden door onder andere Rabobank, Roparco en Florius.
Financieel dagblad
Beide hypotheken zijn niet aftrekbaar, maar u kan wel het opgenomen krediet (boven een drempel van € 3.000) aftrekken van uw vermogen in box 3.
Banken zijn nog niet erg happig om ouderen een lening te verstrekken met het huis als onderpand. Verwacht wordt dat de vraag zal toenemen.Mevrouw Verhagen* is begin negentig en bezit een afbetaald huis met een geschatte marktwaarde van zeker vier ton. Zij voelt zich vitaal en wil graag in haar huis blijven wonen. Tot voor kort vulde zij haar AOW aan door elke maand geld van haar spaarrekening te halen. Maar het spaargeld is nu bijna op. Daarom heeft zij begin dit jaar bij Rabobank een KeuzePlus Hypotheek afgesloten. Zij leent met deze hypotheek maximaal € 120.000 met haar huis als onderpand
Klik hier voor het originele artikel