fbpx
april 2016

De overwaarde verzilveren van je eigen woning?

4 April 2016 – Plus Online – Marc Laan

Het klinkt als een luxeprobleem: weinig geld op de bank maar wel een huis dat flink wat waard is. Honderd­duizenden woning­bezitters zitten ermee. Hoe kan de overwaarde te gelde worden gemaakt en welk prijskaartje heeft dat?

Er zijn grofweg twee manieren om de overwaarde van het eigen huis te verzilveren: met en zonder onderhoud. In beide situaties krijgt de verkopend huiseigenaar het recht in het huis te blijven wonen:

  • De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald. De koper neemt het onderhoud voor zijn rekening.
  • De huiseigenaar behoudt het eigendom van de woning en krijgt de overwaarde uitbetaald in de vorm van een lening. De huiseige­naar blijft zelf verantwoordelijk voor onderhoud.

Basisprincipe

Sinds enkele jaren bestormen nieuwe commerciële partijen deze verzilveringsmarkt. Voorbeelden zijn Amvest, VerzilverMijVast, Lommerhuizen, Zilveren Wonen Fonds, Torenstad en Grond Vrij. De laatste koopt alleen de grond onder de woning op en verhuurt deze ‘terug’ aan de bewoner. De andere bedrijven kopen de woning én de grond op. Het basisprincipe is hetzelfde: de huiseigenaar verkoopt zijn bezit en huurt het meteen weer terug (ook wel ‘sale-and-leaseback’ genoemd). De opkoper geeft maximaal 70 tot 90 procent van de overwaarde van het huis als lening. Ter vergelijking: een bank gaat in de regel niet verder dan 50 ­procent.

Hoge kosten verzilveren overwaarde

De kosten die de geldschieters in rekening brengen, zijn doorgaans hoger dan de rente die een ‘gewone’ bank rekent voor een lening. Ook de overige voorwaarden zijn niet altijd gunstig voor de klant. Er hangt kortom een stevig prijskaartje aan het verzilveren van de overwaarde én in het huis blijven wonen. De geldschieter pikt een flink graantje mee.

Klik hier voor het originele artikel

Check nu of u in aanmerking komt bij Behouden Huis

Doe de test